ATT BESTIGA TOPPAR

Att bestiga fjälltoppar är inte så märkvärdigt. Detta är en värld av egna idéer och värderingar om vad du räknar som bestigning och ej. Men att nå högsta punkten av egen kraft är grundregeln.

På Mehkene 1266m i Offerdalsfjällen finns en topp som är så smal och vass att det ej går att stå på den utan det är att sitta ner som gäller.
På Mehkene 1266m i Offerdalsfjällen finns en topp som är så smal och vass att det ej går att stå på den utan det är att sitta ner som gäller. Foto: Mattias Skantz

REGLER:

  1. Av egen mänsklig kraft ska man ta sig från dalen till toppen/högsta punkten.
  2. Här är regelverket hårt och allt annat än att stå, sitta eller vara på högsta punkten är inte en bestigning av toppen. Så vänder man på en bergsrygg 5 höjdmeter från toppen är det ej godkänt såklart.  Eller t ex på en förhållandevis platt topp inte hittar högsta punkten så är det inte godkänt heller.
  3. Vart man börjar eller räknar som dalgång är en subjektiv bedömning. Men här är ett ex. Åreskutan 1420m. Kan bestigas från Åresjön eller Kallsjön vilket är drygt 1000 höjdmeter. Men här är det okej att börja där vägen tar slut också som t ex Fjällgården 860 höjdmeter eller Ullådalen 720 höjdmeter. Men  det är inte godkänt att räkan det som en bestigning om mans startar vid Kabinbanan Bergstation 1240m som ger en bestigning på 180 höjdmeter.
  4. Går det bilväg till toppen. Är det såklart ej godkänt. Då bör man gå ner eller skida ner och sedan bestiga den tillbaka till toppen. Eller gå från dalgången och upp trots bilvägen.
  5. Alla utrustningar är okej så länge du gör det av egen kraft. Gå, klättra, springa, skida, snöskor etc… Men t ex. använda snökite eller snöskoter till toppen är ej godkänt såklart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *